Aris Konstantopoulos

Πάρτε μια φέτα από τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία

Γνωστό για το έντονο κόκκινο χρώμα και την τραγανή υφή του, το καρπούζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Πέρα όμως από τη δροσιά που προσφέρει τις ζεστές μέρες, το καρπούζι είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή.

Διατροφική αξία του καρπουζιού

Τα οφέλη από την κατανάλωση καρπουζιού προέρχονται από την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών του. Το καρπούζι προσφέρει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ασβέστιο. Έχει επίσης την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο από οποιοδήποτε τρόφιμο, σύμφωνα με άρθρο στο International Journal of Food Properties (IJFP). Το λυκοπένιο εμπίπτει στην κατηγορία των καροτενοειδών, τα οποία είναι κόκκινες/πορτοκαλί/κίτρινες φυτικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο είναι μια κόκκινη φυτική χρωστική ουσία και είναι υπεύθυνη για την εμβληματική απόχρωση της σάρκας του καρπουζιού.

Δείτε τα διατροφικά στοιχεία του καρπουζιού για 1 φλιτζάνι ωμό καρπούζι (~152 γραμμάρια), σύμφωνα με στοιχεία από το USDA:

  • 46 θερμίδες
  • < 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
  • < 1 γραμμάριο λίπους
  • 12 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • < 1 γραμμάριο φυτικών ινών
  • 9 γραμμάρια ζάχαρη

Οφέλη του καρπουζιού για την υγεία

Το διατροφικό περιεχόμενο του καρπουζιού είναι εντυπωσιακό και μεταφράζεται σε πιθανά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με διαιτολόγους και έρευνες.

Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και του λυκοπενίου. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες (όπως διαβήτη ή καρκίνο). Το σώμα παράγει ελεύθερες ρίζες ως υποπροϊόν του ψυχικό στρες ή από την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους, σύμφωνα με άρθρο στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Συνήθως, το σώμα μπορεί να ελέγξει αυτές τις ελεύθερες ρίζες χρησιμοποιώντας τις δικές του αντιοξειδωτικές άμυνες, αλλά όταν υπάρχουν σε περίσσεια, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα και να οδηγήσει σε ασθένειες. Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορείτε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και να προστατέψετε το σώμα σας.

Προάγει την υγεία της καρδιάς

Εκτός από την κατάταξή του ως η κορυφαία πηγή λυκοπενίου, το καρπούζι είναι η υψηλότερη πηγή του αμινοξέος κιτρουλίνη. (ICYDK, τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης.) Αυτό είναι σημαντικό για την καρδιά σας, καθώς και τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι βασικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Για αρχή, το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL ("κακής") χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL ("καλής") χοληστερόλης. Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα LDL και τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL είναι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Όσο για την κιτρουλίνη; Το αμινοξύ απαιτείται για τη δημιουργία ενός μορίου που ονομάζεται μονοξείδιο του αζώτου. Αυτό το μόριο είναι αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, διασφαλίζοντας ότι αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μπορεί να φτάσει στην καρδιά.

Υποστηρίζει υγιή μάτια

Η αφθονία του φρούτου σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ματιών. Βασικά, η κατανάλωση λυκοπενίου μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τον σχηματισμό καταρράκτη και να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. (ο καταρράκτης είναι ένα θολό κάλυμμα του ματιού, ενώ η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια που προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασής.) Αυτές οι επιδράσεις οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ικανότητες του λυκοπενίου (και των καροτενοειδών γενικά), που προστατεύουν το μάτι από το οξειδωτικό στρες, σύμφωνα με ερευνητικό άρθρο του 2019.

Μπορεί να βελτιώσει τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση

Τα πλεονεκτήματα του καρπουζιού μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν την αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Η κιτρουλίνη του φρούτου μπορεί να αποτρέψει τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση, βοηθώντας σας να επιστρέψετε στην προπόνηση γρηγορότερα. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους.

  • - Πρώτον, η κιτρουλίνη βοηθά στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Το μόριο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της υγιούς ροής του αίματος, των μυϊκών συσπάσεων και της επιδιόρθωσης των μυών, όλα όσα συμβάλουν στη μείωση του πόνου.
  • - Δεύτερον, η κιτρουλίνη είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική απομάκρυνση της αμμωνίας (ένα κανονικό απόβλητο προϊόν της πέψης των πρωτεϊνών) από το σώμα. Η αποτελεσματική απομάκρυνση της αμμωνίας μειώνει τη συσσώρευση γαλακτικού, μιας ουσίας που αυξάνεται προσωρινά κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να συμβάλει στον μυϊκό πόνο όταν υπάρχει σε περίσσεια. Έτσι, η κιτρουλίνη μπορεί να προκαλέσει τις χημικές αντιδράσεις που απαιτούνται για να βοηθήσει στην απομάκρυνση του γαλακτικού από το σώμα, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο.

Βοηθάει στην ενυδάτωση

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του καρπουζιού σχετίζεται με την εντυπωσιακή περιεκτικότητά του σε νερό. Το καρπούζι περιέχει 92 τοις εκατό νερό, καθιστώντας το ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε και συμβάλει στη συνολική ημερήσια ενυδάτωση που είναι απαραίτητη για βασικές βιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος και της λίπανσης των αρθρώσεων.

Βοηθάει στην πέψη

Με λιγότερο από μισό γραμμάριο φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια, το καρπούζι δεν είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό θα βοηθήσει στην πέψη, καθώς η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη πεπτική λειτουργία

Αντενδείξεις για την κατανάλωση του καρπουζιού

Το καρπούζι δεν συνδέεται συνήθως με ανεπιθύμητες παρενέργειες εκτός και αν έχετε αλλεργία σε αυτό. Προσέξτε για κοινά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, όπως κράμπες στο στομάχι, κνίδωση, βήχα και ζάλη.

Εάν είστε επιρρεπείς σε ημικρανίες, ίσως να θέλετε να παραλείψετε το καρπούζι. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε άτομα με ημικρανίες, σύμφωνα με μια μελέτη για τις Νευρολογικές και Ψυχιατρικές Διαταραχές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο υψηλό επίπεδο τυραμίνης του καρπουζιού, ενός αμινοξέος που μπορεί να δράσει σε ορισμένα νευρικά κύτταρα, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2021. Αν έχετε ιστορικό ημικρανιών, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν.

Πώς να αγοράσετε και να φάτε καρπούζι

Αν θέλετε τα οφέλη του καρπουζιού για την καρδιά και τα μάτια, προτιμήστε την κόκκινη ποικιλία. Επίσης, οι σπόροι καρπουζιού περιέχουν κάποιες φυτικές ίνες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω - οπότε φροντίστε να πάρετε το είδος με τους σπόρους.

Όταν αγοράζετε ολόκληρο, άκοπο καρπούζι, αναζητήστε ένα που είναι σφιχτό και βαρύ. Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από βαθουλώματα, μώλωπες ή άλλες αποχρωματισμένες περιοχές, γνωστό και ως σημάδια πιθανής αλλοίωσης. Η κάτω πλευρά πρέπει επίσης να έχει ένα κρεμώδες κίτρινο χρώμα, που υποδηλώνει ότι το καρπούζι συγκομίστηκε την κατάλληλη στιγμή. Όταν είστε έτοιμοι να κόψετε το καρπούζι, φροντίστε να το πλύνετε πρώτα. η εξωτερική φλούδα ολόκληρου του καρπουζιού μπορεί να έχει δυνητικά βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Εάν δεν πλύνετε τη φλούδα πριν την κόψετε, τα μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν στη σάρκα όταν το κόβετε. Όσο για το κομμένο καρπούζι, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και πέντε ημέρες.