ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Επιστροφή στο FREE MOTION.BLOG

Η γυμναστική στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πετύχεις βελτίωση της φυσικής κατάστασης, είτε γιατί δεν έχεις χρόνο για να πας στο γυμναστήριο είτε γιατί δεν αισθάνεσαι άνετα.
Υπάρχουν βέβαια δυσκολίες, ειδικά αν δεν ξέρεις τί εξοπλισμό θα χρειαστείς, σε ποιον χώρο να γυμναστείς στο σπίτι ή τι προπόνηση να ακολουθήσεις. Γιατί να γυμναστείς στο σπίτι; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι:

 1. Eξοικονομείς χρήμα σε σύγκριση με μια συνδρομή στο γυμναστήριο.
 2. Εξοικονομείς χρόνο στην μετακίνηση.
 3. Μπορείς να προσέχεις τα παιδιά.
 4. Μπορείς να γυμναστείς όποια ώρα θέλεις.

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις;

Για αρχή χρειάζεσαι μόνο το σωματικό σου βάρος και λίγο χώρο. Ακολουθούν μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να φροντίσεις.

Χώρος

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχετε έναν ανοιχτό χώρο χωρίς έπιπλα ή άλλα αντικείμενα για να εκτελέσετε τις προπονήσεις σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσετε ένα ολόκληρο δωμάτιο ως στούντιο γυμναστικής – ο χώρος μεταξύ του καναπέ και της τηλεόρασης είναι αρκετός, η βεράντα, το γκαράζ ή ακόμα και ένας διάδρομος, αν είναι αρκετά φαρδύς.

Για να σιγουρευτείς ότι ο χώρος σου είναι αρκετά μεγάλος, δοκίμασε αυτές τις κινήσεις:

 1. Σήκωσε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχεις απόσταση 10-20 εκατοστά μέχρι να φτάσεις το ταβάνι.
 2. Άνοιξε τα χέρια στο πλάι όπως το γράμμα “T”. Βεβαιώσου ότι τα δάχτυλα σου απέχουν μερικά εκατοστά από τον τοίχο ή άλλα αντικείμενα.
 3. Κάνε με τα χέρια σου μεγάλους κύκλους. Εάν δεν ακουμπήσεις κάποιο αντικείμενο, μπορείς να ξεκινήσεις.
 4. Κλώτσησε το πόδι σου μπροστά και πίσω από το σώμα σου. Βεβαιώσου ότι τα δάχτυλα του ποδιού σου απέχουν μερικά εκατοστά από τον τοίχο ή άλλα αντικείμενα.

Εξοπλισμός

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός για την άσκηση στο σπίτι. Οι προπονήσεις με το σωματικό σας βάρος μπορεί να γίνουν εξαιρετικά προκλητικές και εξίσου αποτελεσματικές με τις προπονήσεις με βάρη.

Ο καλύτερος εξοπλισμός προπόνησης για το σπίτι είναι:

 1. Ένα ζευγάρι αλτήρες
 2. Ένα kettlebell
 3. Ένα σχοινάκι
 4. Λάστιχα αντίστασης
 5. Μια Fitball ή Bosu
 6. Ένα στρώμα

Προγραμματισμός

Αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στη γυμναστική, είναι καλό να προσλάβεις έναν προσωπικό γυμναστή online είτε να επιλέξεις ένα πρόγραμμα online προπόνησης όπως το Free Motion on demand, ο επαγγελματικός προγραμματισμός σε βοηθάει από το να επιλέξεις τυφλά ασκήσεις και ενδεχομένως να τραυματίσεις τον εαυτό σου.
Ακόμη και άτομα που έχουν εμπειρία στη γυμναστική, μπορούν να επωφεληθούν από τον επαγγελματικό προγραμματισμό. Μερικές φορές, το κίνητρο λείπει και η σωστά σχεδιασμένη προπόνηση, έχει καλύτερο αποτέλεσμα.
Η τοποθέτηση ενός καθρέφτη στον χώρο προπόνησης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμού ή στην βελτίωση της εκτέλεσης των ασκήσεων, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείς την τεχνική σου και να βελτιώνεσαι.

Απόφυγε τους περισπασμούς:

 1. Ολοκλήρωσε τις δουλειές σου, ώστε να μην σε απασχολούν.
 2. Κάνε την προπόνηση σε μια τακτοποιημένη περιοχή του σπιτιού.
 3. Δημιούργησε μια εβδομαδιαία ρουτίνα προπόνησης και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι έχεις χρόνο για τις υπόλοιπες δουλειές μετά την προπόνηση.

Πώς να μην χάσεις το κίνητρο

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της προπόνησης στο σπίτι είναι να βρίσκεις το κίνητρο να συνεχίσεις. Η γυμναστική μπορεί να γίνει βαρετή αν δεν βρίσκεσαι στο γυμναστήριο.

Βάλε Μουσική
Μελέτες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει θετικά το κίνητρο για προπόνηση αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση. Η σωστή λίστα μουσικών κομματιών σου δίνει ώθηση για να ολοκληρώσεις την προπόνηση.

Δημιούργησε έναν ειδικό χώρο
Αν έχεις πάει σε γυμναστήριο, θα αντιληφθείς πως το γυμναστήριο του σπιτιού σου δεν είναι το ίδιο. Η δημιουργία ενός ειδικού χώρου προπόνησης μπορεί να μετριάσει λίγο την αίσθηση αυτή. Όταν βρίσκεσαι σε αυτόν τον χώρο, κάνεις πραγματική προπόνηση χωρίς περισπασμούς – ούτε τηλέφωνο, ούτε τηλεόραση, ούτε φορητός υπολογιστής.

Δέσμευσε μια συγκεκριμένη ώρα
Η συνέπεια είναι το κλειδί όταν έρχεται η ώρα της γυμναστικής, γι’ αυτό επίλεξε μια συγκεκριμένη ώρα προπόνησης στην οποία να μπορείς να είσαι συνεπής. Αυτό μπορεί να είναι πριν από τη δουλειά, μετά τη δουλειά, το μεσημέρι ή μετά το δείπνο. Οποιαδήποτε ώρα είναι κατάλληλη αρκεί να σε εξυπηρετεί.

Θέλεις να γυμναστείς στο σπίτι;
Δοκίμασε το Free Motion ON-DEMAND »

Κορυφή σελίδας